Ook al weet men niet heel erg veel over de vroegste Hongaarse keuken, de oorsprong – zo wordt beweerd – ligt achter de Kaukasus.
Er zijn gerechten uit die tijd, die vandaag de dag nog steeds terug te vinden zijn in de alledaagsekeuken, zoals babfőzelék (spreek uit: bob-feuzeleek), een bonengerecht dat het midden houdt tussen soep en saus enmaïsfőzelék (net zo’n gerecht, maar dan van maïs). Ook was er al een voorloper van de gulyàs (wij zeggen in NL Goulash, de uitspraak is echter “Goejaasj”): een gerecht bestaande uit rundvlees in een saus met veel uien.
Diverse invloeden
De Hongaarse keuken heeft door de jaren heen veel invloeden gekend van diverse internationale keukens. Zo waren er ten tijde van koning Màtyàs (15e eeuw) Italiaanse invloeden, omdat de koning getrouwd was met Beatrix van Aragon. Kaas, uien, knoflook, anijszaad en kastanjes deden hun intrede in de Hongaarse keuken, waar overigens Hongaarse koks nog steeds de scepter zwaaiden. In die tijd waren stevig gekruide sauzen erg populair.
Maar er volgden ook nog Franse invloeden (denk hierbij bijvoorbeeld aan de pauw die vaak op het menu stond), Habsburgse invloeden en niet te vergeten Turkse invloeden. Want de Turken hebben paprikapoeder geïntroduceerd in de Hongaarse keuken. En die is er niet meer weg te denken!
Gepaneerd smaakt alles
De Hongaren kennen – net als de Italianen – pastagerechten. Maar evenzo goed eet men in Hongarije gepaneerd vlees en hierin doet een Hongaar niet onder voor een Oostenrijker. Sterker nog, in Hongarije wordt zelfs groente voorzien van een krokant jasje.
Ook Slavische gerechten
En dan zijn er nog de raakvlakken met de Slavische buurlanden. Denk hierbij aan de flensjes (palacsinta), gevulde koolrolletjes, salade van witte kool.
Een heuse ‘melting pot’ dus.
De Hongaarse keuken nu
De hedendaagse Hongaarse keuken kent nog steeds haar traditionele stevige en eenvoudige gerechten, die onverminderd populair zijn. Maar de Hongaren gaan ook met hun tijd en de mode mee. Sla een culinair tijdschrift open en je vindt er vele ingrediënten die van oorsprong niet op Hongaarse bodem voorkomen (oesters, olijven, kerrie en ga zo maar door).
Deze nieuwe invloeden laten we bij de kookworkshops en de catering voor wat het is, want juist de traditionele keuken is interessant om haar eenvoud en haar diepgewortelde invloeden van buitenaf.